bedrijfscursus geslaagd feest leren sporten
Het vak goud- en zilversmid: wat je moet weten

Het vak goud- en zilversmid: wat je moet weten

Goud- en zilversmeden zijn meesters in het maken van kunstwerken uit goud en zilver. Ze gebruiken technieken die al duizenden jaren bestaan. In dit artikel zullen we de geschiedenis, technieken en werkzaamheden van goud- en zilversmeden uitleggen.

De geschiedenis van goud- en zilversmeden

Goud- en zilversmeden hebben een lange geschiedenis. De meeste mensen denken dat dit vak alleen maar uit de middeleeuwen stamt, maar het is al duizenden jaren oud. De oudste voorbeelden van goud- en zilversmedenwerken stammen uit het oude Egypte, waar een diverse schat aan juwelen, sieraden en kunstwerken werd gevonden. In de middeleeuwen werd het vak van goud- en zilversmid vooral beoefend door ridders en adel. Ze maakten verschillende sieraden, waaronder gouden ringen, zilveren kettingen en zelfs zwaarden. Deze kunstwerken werden vaak gebruikt als statussymbolen.

Technieken van goud- en zilversmeden

Goud- en zilversmeden gebruiken verschillende technieken om hun kunstwerken te vervaardigen. De meest voorkomende technieken zijn smeden, zagen, solderen, polijsten, graveren en gieten.

Smeden is de techniek waarbij het materiaal (goud of zilver) wordt verwarmd en dan in verschillende vormen wordt gebogen. Zagen is de techniek waarbij het materiaal in verschillende vormen wordt geknipt. Solderen is de techniek waarbij twee stukken metaal aan elkaar worden gelast. Polijsten is de techniek waarbij metaal wordt gepolijst om het glanzender te maken. Graveren is de techniek waarbij tekst of afbeeldingen in het metaal worden geëtst. Gieten is de techniek waarbij het metaal wordt gegoten om het in verschillende vormen te vormen.

Werkzaamheden van goud- en zilversmeden

Goud- en zilversmeden maken verschillende soorten kunstwerken, waaronder sieraden, juwelen, medailles, gouden bekers en vele anderen. Ze werken ook aan restauratiewerk, waarbij ze antieke kunstwerken repareren en herstellen. Goud- en zilversmeden kunnen ook gebruikte metalen hergebruiken en zelfs uw goud of zilver recyclen om nieuwe kunstwerken te maken. Dit helpt om verspilling te voorkomen en het milieu te beschermen.

Opleidingen goud- en zilversmeden

Goud- en zilversmeden zijn dus kunstenaars die met metaal werken om sieraden, serviesgoed en andere werken te maken. Deze vorm van kunst kan worden geleerd door middel van een opleiding. Opleidingen voor goud- en zilversmeden zijn meestal beschikbaar op technische scholen en kunstinstituten op MBO-niveau en/of als branche-erkende opleidingen. 

Studenten kunnen kiezen uit verschillende niveaus, van beginnerscursussen en certificeringsprogramma's. De meeste opleidingen duren gemiddeld drie tot vier jaar. Na het afronden van de opleiding, kunnen goud- en zilversmeden hun vaardigheden gebruiken om beroepsmatig te werken als kunstenaar. De Ambachtsacademie leidt ook op tot het vak goud- en zilversmid, passend bij dit ambacht en passend voor hen die als ondernemer in het ambacht willen starten.

Het vak goud- en zilversmid iets voor jou?

Het vak goud- en zilversmid heeft dus een lange geschiedenis en in dit beroep gebruik je verschillende technieken om kunstwerken te maken. In dit ambacht maak je sieraden, juwelen, medailles, gouden bekers en veel meer. Goud- en zilversmeden kunnen ook gebruikte metalen hergebruiken en goud of zilver recyclen om nieuwe kunstwerken te maken. Als je geïnteresseerd bent in dit vak, kan je ook eerst meer leren over de technieken en werkzaamheden van goud- en zilversmeden.

Bekijk hier meer ambachten >>

Foto Vak goud- en zilversmiddoor Antoni Shkraba via Pexels.

04-01-2023

Tags: Goud- en zilversmid Vak

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl