Het vak fietshersteller een echt ambacht
Een fietshersteller is iemand die fietsen repareert, onderhoudt en verbetert. In de volksmond meer bekend als fietsenmaker maar die term dekt de lading niet meer zo goed, ook al zie je deze ook terug in opleidingsnamen. Fietsherstellers werken namelijk met verschillende soorten fietsen, inclusief racefietsen, mountainbikes, stadsfietsen en kinderfietsen. Ze onderhouden ook verschillende soorten fietsonderdelen, zoals tandwielen, remmen, versnellingen, sturen, pedalen, stuurpen en velgen. Fietsherstellers zijn vaak gespecialiseerd in specifieke soorten fietsen. Lees hier meer over dit echte ambacht zoals de taken, opleidingsmogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt.
Wat zijn de taken van een fietshersteller?
De taken van een fietshersteller of nog fraaier een fietstechnicus variëren afhankelijk van hun gebied van specialisatie. In algemene zin omvatten hun taken het diagnosticeren van problemen, het inspecteren en repareren van fietsonderdelen, het vervangen van onderdelen, het vervangen van banden en de assemblage van fietsen. Ook kunnen fietsherstellers bepaalde fietsonderdelen vervaardigen of aanpassen.
Welke opleiding heb je nodig om fietshersteller te worden?
De meeste fietsherstellers hebben geen specifieke opleiding nodig om het vak te leren. Er zijn echter een aantal cursussen en certificeringsprogramma's beschikbaar voor degenen die hun kennis willen vergroten. Deze cursussen en certificeringen kunnen worden gevonden in lokale technische scholen, beroepsopleidingen, online educatieve programma's en privébedrijven. Beroepsopleidingen in fietsherstel omvatten het vervangen van onderdelen, het repareren en onderhouden van fietsen, het monteren van fietsen en het repareren van mechanische onderdelen. Deze programma's kunnen ook technieken voor het repareren van elektrische fietsen en het maken van reparaties aan complexe systemen omvatten.
Enkele opleidingsmogelijkheden:
- Fietsenmaker Opleiding TAC Academy
- Trainingen Tweewieler Academy
- Fietsmonteur opleiding van Het Zwarte Fietsenplan
- Opleiding Fietsenmaker Maintec vakschool
- MBO-Opleiding fietstechniek ROC
- NHBO Thuisstudie Fietsenmaker
- ......................................... (hier jouw opleiding of cursus?)
Heb je ervaring nodig?
Hoewel er geen specifieke ervaring nodig is om als fietshersteller te werken, is het nuttig om een basiskennis van techniek en mechanica te hebben. Het diverse opleidingsaanbod stuurt ook de vraag naar geschoold personeel. Basiskennis en een opleiding helpt om problemen met fietsen sneller te herkennen en te repareren. Het is ook belangrijk dat fietsherstellers goed zijn in het werken met handgereedschap en de kennis hebben om onderdelen te vervangen.
Hoe krijg je een baan als fietshersteller?
Er zijn veel opties voor werkzoekenden die als fietshersteller, fietsenmaker of fietstechnicus willen werken. Veel fietswinkels, fietsreparatiebedrijven en sportwinkels bieden banen voor fietsherstellers. Er zijn ook bedrijven die fietsen en fietsonderdelen verkopen en waar fietsherstellers kunnen worden ingehuurd om fietsen te repareren en onderhouden. Sommige fietsherstellers werken als zelfstandigen en bieden hun diensten aan bij particulieren thuis. Anderen hebben hun eigen bedrijven en bieden hun diensten aan bij lokale fietswinkels of sportwinkels.
Aan de rol in het vak fietshersteller
Als je geïnteresseerd bent in het werken als fietshersteller, is het dus wel belangrijk om de juiste opleiding te volgen. Deze opleiding kan variëren van een korte cursus tot een volwaardig certificeringsprogramma, afhankelijk van wat je nodig hebt om je vaardigheden te verbeteren of bij te schaven. Ook is (stage)ervaring in het werken met handgereedschap en het repareren van fietsonderdelen belangrijk om een succesvol fietshersteller te worden.
Foto Het vak fietshersteller door Alexander Dummer via Pexels.com
20-01-2023 Deel