bedrijfscursus geslaagd feest leren sporten
Zo leer je Italiaans: 10 tips van Rosanna

Zo leer je Italiaans: 10 tips van Rosanna

[Gastbijdrage] Een magische formule om Italiaans te leren bestaat niet, maar de volgende tips van Rosanna Colicchia helpen je wel een eind op weg. Zo leer je Italiaans:

tijd nemen voor italiaans 1. Neem de tijd

Gun jezelf de tijd om la lingua più bella del mondo onder de knie te krijgen. Italiaans is geen snelle hap, eerder een uitgebreide maaltijd met familie. En Italiaanse maaltijden kunnen uren duren. De dagen van voorbereiding tel ik niet eens mee.

doel italiaans leren 2. Bepaal je doel

Bedenk waarom je Italiaans wilt leren, welk doel je wilt behalen. Schrijf je redenen desnoods in je lesboek of in je schrift op pagina 1, zodat je ze af en toe terug kunt lezen. Je motivatie helpt je als het even minder makkelijk gaat. Ook is het leuk om (jaren) later terug te lezen.

discipline 3. Beoordeel je discipline

Gaat leren jou gemakkelijk af en ben je gedisciplineerd van aard, dan behoort zelfstandig de taal leren zeker tot de mogelijkheden. Realiseer je wel dat het spreken van de taal qua vaardigheid achterblijft bij meer passieve vaardigheden als lezen of luisteren.

italiaanse lesvorm 4. Kies de lesvorm die je past

De taal leren met behulp van een gekwalificeerde docent geeft je de kans om het geleerde direct tijdens de les in de praktijk te brengen. Kies je voor 1-op-1 lessen dan is alle aandacht voor jou en kun je zo snel of zo langzaam gaan als gewenst. Het leuke van groepslessen Italiaans is, dat je nieuwe mensen leert kennen met dezelfde passie als jij en je ook eens met iemand anders praat dan altijd maar met je docent.

Stel prioriteiten 5. Stel prioriteiten

Geef het volgen van ingeplande lessen prioriteit boven het slechte weer, een ingelaste tennisles of een onverwacht verjaardagsfeestje. Een les duurt doorgaans niet langer dan 1,5 uur. Als je wat later op een feestje arriveert en kunt vertellen over je kennis van de Italiaanse taal, heb je direct een leuk gespreksonderwerp te pakken.

Italiaanse aantekeningen 6. Maak aantekeningen

Maak aantekeningen tijdens je les en schrijf ze met de hand. Handgeschreven teksten stimuleren je geheugen. Je hersenen zijn actiever bezig waardoor je de stof daarna beter kunt begrijpen en onthouden.

7. Maak je huiswerk

Krijg je huiswerkopdrachten mee, maak ze dan. Je leert de taal voor jezelf en maakt echt vorderingen als je ook buiten de les om met de taal bezig blijft. Heb je echter een keer geen tijd gehad, kom dan toch gewoon naar je les: je leert altijd wat en dat stimuleert weer om door te gaan.

Italaanse muziek 8. Zing mee

Heb je na het maken van je huiswerk tijd over, luister dan bijvoorbeeld naar Italiaanse muziek. Print de tekst van je favoriete nummer en lees een paar keer (hardop) mee tijdens het luisteren. Daarna kun je ook proberen mee te zingen. Een geprinte tekst kun je in je hand houden en dus kun je lekker heen en weer lopen tijdens deze oefening. Hoe actiever je houding, hoe beter. Voor je het weet, kun je (een deel van) het nummer uit je hoofd meezingen.

Italiaanse series bingen 9. Binge Italiaans

Italiaanse series en films kijken via streamingdiensten is ook leuk en nuttig om te doen. Vooral als je zover gevorderd bent dat je de Nederlandse ondertitels kunt vervangen door de Italiaanse of zelfs helemaal weg kunt laten. En onthoud dat je echt niet direct alles moet kunnen begrijpen; als je de rode draad kunt volgen, ben je al een heel eind.

 10. Op naar Italië! 10. Op naar Italië!

Een kers op de taart is natuurlijk het volgen van een cursus in Italië. Je dompelt je volledig onder in de taal. Tijdens de lessen, maar vooral ook daarbuiten: op straat, in de winkels, de restaurants en de uitgaansgelegenheden. Loop je Italianen tegen het lijf die graag hun Engels met je oefenen, ga dan niet direct overstag, maar maak duidelijk dat je speciaal naar Italië bent afgereisd om hun prachtige taal te leren.

Zo leer je Italiaans met trots

Als je bovenstaande tips ter harte neemt, komt er een moment dat je - ongeacht je leeftijd - trots op jezelf zult zijn. Het is je toch maar mooi gelukt: hai imparato l’italiano. Complimenti!

[Gastauteur en visual Zo leer je Italiaans :] Rosanna is de oprichter en drijvende kracht achter taalschool ItalRosa. Ze is werkzaam als docent, tolk/vertaler en auteur van o.a. Italiaans voor zelfstudie, de Basisgrammatica Italiaans en het nieuwe Dizionario illustrato di italiano: een kleurrijk beeldwoordenboek Italiaans voor beginners.

Meer over talen leren >>

06-02-2023

Tags: Taal Italiaans

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl