bedrijfscursus geslaagd feest leren sporten
Voorbereiden op de Cito-toets: 6 tips

Voorbereiden op de Cito-toets: 6 tips

[Gastbijdrage] De Cito-toets is vaak spannend voor zowel leerlingen als ouders. Om de Cito-toets minder spannend te maken en ´t beste uit jouw zoon of dochter te halen is een goede voorbereiding belangrijk. Daarom geeft Leren leren expert Michelle van Puber Bijles zes tips om voor te bereiden op de Cito´s. 

1. Begin lekker op tijd

Begin op tijd met oefenen. Wacht niet tot het laatste moment en verdeel de stof over een langere periode en korte momenten. Op deze manier kan jouw kind langzaam wennen aan de manier van vragen stellen en kan hij of zij vertrouwen krijgen in het maken van de Cito's. Daarnaast is het beter om vaak kort te herhalen dan om lange tijd achter elkaar te oefenen.  

2. Maak gebruik van oefenmateriaal

De vraagstelling op de Cito-toets is vaak anders dan tijdens de toetsen van de methode. Er zijn veel verschillende oefenmateriaal beschikbaar voor de Cito-toets. Maak hier gebruik van om jouw kind extra te laten oefenen. Zorg er wel voor dat je oefenmateriaal en schoolspullen gebruikt van een betrouwbare uitgeverij of organisatie! 

3. Niet álles oefenen voor de Cito-toets

Ga niet alle vakken en onderwerpen oefenen, maar bepaal waar de meeste winst te behalen valt. Begrijpend lezen en rekenen zijn de vakken die het zwaarste meewegen. Bepaal daarnaast welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben. Hiervoor kun je ook advies vragen bij de juf of meester. 

4. Samen nakijken

Kijk samen na en bespreek de resultaten van de oefeningen met jouw kind. Bespreek welke vragen goed gingen en waar nog extra aandacht aan besteed mag worden. Door samen te ontdekken wat er fout is gegaan, wordt het makkelijker om het de volgende keer goed te doen. 

5. Blijf positief en maak ‘t niet te groot

Blijf als ouder positief en geef jouw kind complimenten wanneer hij of zij goed presteert. Stimuleer jouw kind om door te gaan met oefenen en benadruk dat het belangrijk is om zijn of haar best te doen, maar dat het niet erg is als iets niet in één keer lukt. Veel leerlingen vinden de Cito's erg spannend.“Ik vergelijk Cito's altijd met pizzapunten. In acht jaar school maak je een giga pizza, iedere (cito)toets is één stukje. Eén Cito-toets bepaalt dus niet volledig het schooladvies!”   |  Michelle van pUber Bijles

6. Rust en ontspanning

Het is belangrijk om tussen het oefenen door ook rust- en ontspanningsmomenten in te lassen. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling zijn of het kijken van een leuke film. Op deze manier kan jouw kind zijn of haar hoofd even leegmaken en meer energie krijgen om verder te oefenen. Pauze en ontspanning zijn minstens zo belangrijk als extra oefenen! 

Voorbereiden op de Cito-toets geslaagd?

Hopelijk kunnen deze tips jou helpen om samen met jouw kind voor te bereiden op de Cito-toets. Maar vergeet niet, het belangrijkste is dat jouw kind zich comfortabel voelt en vertrouwen heeft in zijn of haar eigen kunnen: denk aan de pizza!

Willen jullie graag extra begeleiding voor het verbeteren van vakken zoals rekenen of begrijpend lezen? Dan is de basisschool bijles van pUber Bijles wellicht iets voor jullie. Je kunt een gratis proefbijles aanvragen op de website van pUber.

Rubriek Leertips >>

Gastauteur van Voorbereiden op de Cito-toets is pUber bijles & coach.

19-03-2023

Tags: Leertips Vaardigheden Voortgezet onderwijs CITO

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl