bedrijfscursus geslaagd feest leren sporten
Wat kun je doen als je kind niet kan meekomen op school?

Wat kun je doen als je kind niet kan meekomen op school?

[Gastbijdrage] Als je kind op de basisschool niet kan meekomen, dan is dat heel vervelend. Soms is speciaal onderwijs een optie, maar het kan ook zijn dat net iets meer aandacht het probleem kan oplossen. De leraar kan dit vaak niet bieden omdat de werkdruk in het onderwijs erg hoog is. Je kunt als ouder zelf met je kind aan de slag gaan, maar dat is ook niet altijd een optie. Veel ouders werken, of ze hebben niet de vaardigheden om hun kind optimaal te helpen. In dat geval kan bijles een optie zijn. Een student of voormalig docent kan bijles geven in bijvoorbeeld taal, rekenen of begrijpend lezen.

Bijles regelen Bijles regelen voor je kind

Je kunt als ouder zelf bijles in Den Haag, Rotterdam, Enschede of een andere plaats regelen. De bijlesdocent komt in principe aan huis, maar je kunt vaak ook met de school afspreken dat de bijles op school wordt gegeven. Er is meestal wel een leslokaal vrij waar er in alle rust aan het bijspijkeren van de kennis kan worden gewerkt. Bijles kun je eenvoudig online aanvragen. Je geeft daarbij aan om welk vak en welk leerjaar het gaat. Op die manier kan een student of andere bijlesdocent worden gevonden die de juiste ondersteuning kan bieden.

niet kunnen meekomen Bijles in samenspraak met de school

Bijles is het meest efficiënt als die kan worden gegeven in nauw overleg met de school. De bijlesdocent van StudentsPlus kan met de docent overleggen op welke punten de leerling extra bijles nodig heeft. Vaak heeft de school lesmateriaal beschikbaar dat hiervoor kan worden gebruikt. Op die manier sluiten de bijlessen optimaal aan bij de manier waarop er op school les wordt gegeven. Het is ook van belang dat de resultaten worden uitgewisseld, bijvoorbeeld van een oefentoets die tijdens bijles wordt gemaakt of van een toets die op school wordt afgenomen. Zo kan er indien nodig worden bijgesteld als de bijles misschien niet helemaal aansluit bij het beoogde doel.

plezier in school Laat je kind weer met plezier naar school gaan

Een kind dat steeds slechte cijfers haalt voor een bepaald vak zal niet met heel veel plezier naar school gaan. Vaak verslapt de interesse voor het vak want ‘ik snap het toch niet’. Dit leidt dan weer tot frustratie bij zowel de leerling als de docent en de ouders. Door bijles in te zetten kan het tij hopelijk op tijd worden gekeerd. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je kind de lessen weer leuk gaat vinden. Hoe trots zal je zoon of dochter zijn op de eerste behaalde voldoende voor wiskunde, terwijl er eerder uitsluitend onvoldoendes werden gescoord. Zeker als een kind problemen heeft met een verplicht vak waarin examen moet worden gedaan is het belangrijk om op tijd in te grijpen als er een kennisachterstand dreigt.

Meer leertips >>

Gastauteur van 'Als je kind niet kan meekomen op school' is StudentsPlus | Foto van Jan Vašek via Pixabay.

23-10-2023

Tags: Bijles Basisschool Vaardigheden Leertips

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl