bedrijfscursus geslaagd feest leren sporten
Hoe auto-accu's werken? Poets je kennis op!

Hoe auto-accu's werken? Poets je kennis op!

[Gastbijdrage] Auto-accu's zijn de stille krachtbronnen die voertuigen in beweging zetten en een verscheidenheid aan elektrische systemen van stroom voorzien. Ze werken op basis van een elektrochemisch proces en spelen een cruciale rol in de werking van moderne auto's.

elektrochemische proces Het elektrochemische proces:

Een auto-accu bevat zes cellen, elk met positieve en negatieve loodplaten die zijn ondergedompeld in een elektrolyt, meestal een mengsel van gedemineraliseerd water en zwavelzuur. De loodplaten zijn bedekt met een actieve massa, die bestaat uit loodoxide op de positieve platen en sponsachtig lood op de negatieve platen. Tijdens het opladen van de batterij auto tijdens het rijden, vindt er een elektrochemische reactie plaats.

accu opladen Opladen:

Wanneer de motor draait, wordt de dynamo of alternator aangedreven door de riem van de motor. De dynamo wekt elektrische stroom op en levert deze aan de accu. Deze elektrische stroom stroomt door de accu en resulteert in een chemische reactie waarbij loodsulfaat op de loodplaten wordt omgezet in loodoxide op de positieve platen en zuiver lood op de negatieve platen. Tijdens dit proces worden elektronen gegenereerd, en de elektrolyt dient als medium voor de stroomoverdracht.

ontladen accu Ontladen:

Wanneer de auto wordt gestart, gebruikt de startmotor de energie die in de accu is opgeslagen om de motor in beweging te zetten. Dit leidt tot een ontlading van de accu, waarbij de loodplaten weer worden omgezet in loodsulfaat. De elektrolyt speelt opnieuw een essentiële rol in het faciliteren van deze elektrochemische reactie.

Spanning stabilisatie Spanningsstabilisatie:

Naast het starten van de motor voorziet de accu ook in elektrische energie voor verschillende elektronische systemen van de auto, zoals verlichting, radio, airconditioning en meer. De accu fungeert als een spanningsstabilisator, die zorgt voor een constante en betrouwbare elektrische spanning in het elektrische systeem van de auto.

Het begrijpen van de werking van auto-accu's is essentieel als je wilt leren autorijden en om te begrijpen hoe elektrische energie wordt opgeslagen en vrijgegeven in voertuigen. Door dit elektrochemische proces kunnen auto's betrouwbaar starten en de benodigde energie leveren voor tal van elektronische systemen. Het regelmatig onderhoud van de accu is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren.

Meer over Praktijkonderwijs >>

Gastauteur en foto van Hoe auto-accu's werken?: Signeda.

24-10-2023

Tags: Auto Praktijkonderwijs Vaardigheden

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl